Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

VresTaPanta.gr | 16 Αυγούστου 2018

Scroll to top

Top

No Comments

Fightway: Πολεμικές τέχνες κι ανεκτίμητα οφέλη - VresTaPanta.gr

Fightway: Πολεμικές τέχνες κι ανεκτίμητα οφέλη
VresTaPanta

Τι μπορούν να μας προσφέρουν οι πολεμικές τέχνες; Γιατί αξίζει να ασχοληθούμε με το Tang Soo Do και ποια η μοναδικότητα του Hapkido από την μακρινή Κορέα; Ήρθε καιρός να μάθουμε!

 


 

Είναι αλήθεια πως οι πολεμικές τέχνες έχουν γίνει αρκετά αγαπητές στο ελληνικό κοινό, προσελκύοντας μαθητές κι αθλητές κάθε ηλικίας. Οι Έλληνες έχουμε συνηθίσει να φέρνουμε στο μυαλό μας πάντοτε την εικόνα μιας λευκής στολής και μιας μαύρης ζώνης, σε συνδυασμό με τις πολύπλοκες ονομασίες της κάθε τέχνης και τις εκκωφαντικές ιαχές.  Φυσικά, η Ανατολή δεσπόζει πρώτα από όλα με τη Φιλοσοφία που έχει μεταλαμπαδεύσει σε ολόκληρη την Οικουμένη κι έτσι είναι αναπότρεπτο να χρησιμοποιούνται οι αντίστοιχες ονομασίες.

Οι ειδικοί συμφωνούν πως οι πολεμικές τέχνες αποτελούν μια εξαιρετικής μορφής εκγύμναση για παιδιά, αλλά και για ενήλικες. Βελτιώνουν τη φυσική κατάσταση, συντελούν στην καλύτερη αυτοσυγκέντρωση και συνδυάζουν την καλλιέργεια του πνεύματος με την ενδυνάμωση του σώματος. Μαζί μας για να συζητήσουμε σχετικά με τα οφέλη των πολεμικών τεχνών σε σώμα και πνεύμα είναι ένας καταξιωμένος εκπρόσωπος και συνιδιοκτήτης των Κέντρων Πολεμικών Τεχνών & Μαχητικών Αθλημάτων Fightway, ο Ντίνος Στρούβαλης. Προσωπικά επιτεύγματα, μεταξύ άλλων: 5 Dan στο Tang Soo Do (HTSDF), 3 Dan στο Tae Kwon Do και στο Hapkido, αποκλειστικότητα ως αντιπρόσωπος της ξακουστής Ομοσπονδίας Han Min Jok Hapkido Association, αναγνωρισμένης από την κυβέρνηση της Κορέας για την συνεισφορά της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι των Πολεμικών Τεχνών.

Η πρώτη ερώτηση εύλογα σχετίζεται με τα χρόνια ενασχόλησης του κ. Στρούβαλη με τις πολεμικές τέχνες. Ανελλιπώς από το 1985 ασχολείται με τον πλούτο σοφίας που η Ανατολή έχει να προσφέρει κι αυτό από μόνο του είναι αξιόλογο. Τι τον ώθησε λοιπόν σε μια τέτοια επιλογή;

«Ασχολήθηκα με τον αθλητισμό από νεαρή ηλικία και πειραματίστηκα αρκετά. Ωστόσο, με τις πολεμικές τέχνες επιτυγχάνεται ο συνδυασμός της καλλιέργειας σώματος και πνεύματος. Πέρα από μια άριστη μορφή γυμναστικής, τέχνες όπως το tang soo do και το hapkido προσφέρουν στον αθλούμενο μια ολοκληρωμένη κοσμοθεωρία. Τον ωθούν να αναπτύξει τον σεβασμό προς τη Φύση και τον συνάνθρωπο, τον εισάγουν στην ευγενή άμιλλα και φυσικά τον βοηθούν να αγαπήσει την άσκηση και τον υγιεινό τρόπο ζωής. Μέσα από τη φιλοσοφία της Ανατολής, ένας ανεξάντλητος πλούτος γνώσεων και συναισθημάτων αναβλύζει. Αυτά με γοήτευσαν από την πρώτη στιγμή.»

Τι χρειάζεται για να ασχοληθεί κάποιος με ένα τέτοιο άθλημα; Είναι δύσκολο, είναι σκληρό; Ενδείκνυται για κορίτσια;

«Ο καθένας μπορεί να ασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες. Μάλιστα, υπάρχουν ειδικά τμήματα για αρχάριους κι έτσι η εισαγωγή γίνεται ομαλά και χωρίς κανέναν κίνδυνο. Από την ηλικία των 5 ετών και για όσα χρόνια νιώθει κανείς ικανός να αντεπεξέλθει, είναι ευπρόσδεκτος και προσωπικά θα χαρώ να καλωσορίσω κάθε κορίτσι κι αγόρι, κάθε γυναίκα κι άνδρα με όρεξη για άσκηση στο Fightway. Όσο για την πεποίθηση ότι οι πολεμικές τέχνες αποτελούν εξαιρετικά σκληρή μορφή άσκησης κι ότι προωθούν τη βία, τα πράγματα είναι απλά. Σκεφτείτε ένα μαχαίρι – το ίδιο μαχαίρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθαρίσουμε ένα μήλο ή για να τραυματίσουμε έναν συνάνθρωπό μας. Δεν έχω ακούσει ωστόσο κανέναν να κατηγορεί τον άνθρωπο που κατασκεύασε τα μαχαίρια! Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση των πολεμικών τεχνών. Μάλιστα, οι πολεμικές τέχνες προωθούν την αυτοάμυνα – υπάρχουν και ειδικά σεμινάρια που διοργανώνουμε επάνω σε αυτό. Μπορούν λοιπόν να αποτελέσουν ένα πρώτης τάξεως αμυντικό όπλο με ζωτική σημασία.»

Με τη νέα σχολική χρονιά έτοιμη να ξεκινήσει, τι οφέλη έχει να προσφέρει η ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες σε ένα παιδί, που μόλις ξεκινά να κοινωνικοποιείται;

«Πρώτα απ’ όλα, οι πολεμικές τέχνες όπως το tang soo do, το hapkido κτλ. αποτελούν έντονη αερόβια άσκηση. Αυτό ωφελεί ιδιαίτερα την υγεία, μιας και συντελεί στην αρμονική εκγύμναση του σώματος. Πέρα από αυτό, θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Για τα παιδιά του Δημοτικού (ηλικίας 5 έως 12 ετών) κάθε χρονιά διοργανώνεται ένας αγώνας. Εκεί, πρακτικά δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι – όποιος υπερισχύσει λαμβάνει το χρυσό μετάλλιο κι ο άλλος διαγωνιζόμενος λαμβάνει το ασημένιο. Με αυτόν τον τρόπο, ο αγώνας δεν επικεντρώνεται στη νίκη. Αντιθέτως, η προσπάθεια ανταμείβεται κι έτσι η ευγενής άμιλλα υπερισχύει του στείρου ανταγωνισμού.»

Ποιες πολεμικές τέχνες διδάσκετε στις σχολές Fightway και πού μπορούν να σας βρουν όλοι όσοι θέλουν να γνωρίσουν αυτόν τον τρόπο άθλησης, αλλά και Θεώρησης του Κόσμου;

«Υπάρχουν τμήματα για Hapkido, Tang Soo Do, Capoeira, Krav Maga, Muay Thai, Kick Boxing, FCS Kali, Haedong Kumdo, Tae Kwon Do και Kendo. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στην ιστοσελίδα μας, όπου θα βρείτε και πληροφορίες για τις σχολές Fightway