Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

VresTaPanta.gr | 23 Ιουλίου 2018

Scroll to top

Top

No Comments

Μάθε γιατί εγκαταλείπεις τη δίαιτά σου - VresTaPanta.gr

Μάθε γιατί εγκαταλείπεις τη δίαιτά σου
Δέσποινα Σαββίδου

Για άλλη μια φορά αποκτήσατε περισσότερο βάρος από το κανονικό. Κοιτάτε το λίπος που κρέμεται στο στομάχι σας και κάτω από το πηγούνι σας, τα οπίσθια και τα μπράτσα σας. Απρόθυμα ανεβαίνετε στην ζυγαριά για να διαπιστώσετε αν οι υποψίες σας έχουν βάση. Είστε πραγματικά υπέρβαροι.  Και πέρασαν μόνο δύο μήνες απο τότε που κάνατε δίαιτα τελευταία φορά.  Παρόλες τις λίγες ελπίδες που έχετε παίρνετε την απόφαση να κάνετε δίαιτα, ενώ όμως ανανεώνετε τον όρκο σας αναρωτιέστε αν θα μπορέσετε να το καταφέρετε.  Αφού δοκιμάσατε πολλές δίαιτες στο παρελθόν, διαλέξατε την πιο κατάλληλη και αρχίσατε.

Η θέλησή σας ενισχύεται από τις κρυμμένες αναμνήσεις ανεπιθύμητης διαιτητικής συμπεριφοράς, τη λαιμαργία σας, το παχύ σας σώμα. Η επιθυμία σας να αδυνατίσετε και να μείνετε αδύνατοι είναι δυνατή και έντονη. Η συγκέντρωσή σας στη δίαιτα είναι ξεκάθαρη και σωστή. Η αφοσίωση σας  και η αποφασιστικότητά σας να πετύχετε βρίσκεται στο ζενίθ. Καθώς περνούν οι μέρες , τα κιλά ελαττώνονται. Πρώτα ενάμισυ κιλό. Μετά άλλο μισό. Και άλλο. Σύντομα χάσατε 4 κιλά.Τα πάτε τόσο καλά που φαίνεται να είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό. Όμως, μικρές αλλαγές αρχίζουν να μπαίνουν στη δίαιτα και τη ζωή σας. Η δίαιτα χάνει την γοητεία της και τα κιλά χάνονται δυσκολότερα. Η επιθυμία σας να συνεχίσετε τη δίαιτα αρχίζει να ξεθωριάζει και, μαζί μ’αυτήν, η ικανότητά σας να προσέχετε το καθημερινό σας διαιτολόγιο. Την ίδια περίοδο, μια σιγανή φωνή αρχίζει να σας ψιθυρίζει εκείνα τα πονηρά μικρά μηνύματα στο αυτί σας.

‘’Μερικά γλυκά δεν θα ήταν νόστιμα;’’

Τρέχετε γρήγορα στα βιβλία σας για διαιτητική υποστήριξη και βοήθεια, όμως όλα έχουν μόνο συνταγές. Λίγο τα καθημερινά προβλήματα λίγο το άγχος, έρχεστε αντιμέτωποι με τους πειρασμούς. Βρίσκεστε πρόσωπο με πρόσωπο με τον εχθρό: Ένα κομμάτι αφράτο εκμέκ με παγωτό. ‘’Να το φάω ή όχι;’’ είναι η ερώτηση, καθώς παλεύετε μέσα σας με την διαιτητική σας ηθική. Δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες απέναντι σε έναν εχθρό που έχει κάνει την θέληση σας συντρίμια. Και έτσι γίνεται το μοιραίο.

Τις επόμενες μέρες προσπαθείτε να συνεφέρετε τον εαυτό σας και να επιστρέψετε στο δρόμο της δίαιτας. Όμως ανακαλύπτετε πως όσο περισσότερο τρώτε, τόσο λιγότερο θέλετε να κάνετε δίαιτα. Είναι τόσο δύσκολο, παραπονιέστε, να κάνετε δίαιτα. Μοιάζει με χάσιμο χρόνου. Και ποτέ δεν κερδίζετε.
Έτσι, αποφασίζετε να περιμένετε. Να ανασυντάξετε τις δυνάμεις σας αργότερα. Να ξαναπροσπαθήσετε μια άλλη φορά.

ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΑΙΤΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΗ;

Χωρίς αμφιβολία έχετε πάρει μέρος σ’αυτό το διαιτητικό δράμα τόσες πολλές φορές που δεν μπορείτε να τις μετρήσετε. Και σίγουρα τώρα πια ρωτάτε τον εαυτό σας ‘’τι μου συμβαίνει; Γιατί έχω τόσο δυνατή θέληση στην αρχή της δίαιτας μου και τόσο αδύναμη στη συνέχεια; Πού είναι η θέλησή μου όταν τη χρειάζομαι περισσότερο; Γιατί δεν μπορώ να κρατήσω μια δίαιτα, όπως βλέπω να κάνουν άλλοι άνθρωποι; Κάνω κάτι λάθος ; Και αν διορθώσω αυτό το ‘’κάτι’’ θα κερδίσω άραγε το αδύνατο, το όμορφο σώμα, που πάντα ήθελα;’’

Εκατομμύρια ανθρώπων που κάνουν δίαιτα, όπως εσείς, είναι μπερδεμένοι από την έλλειψη θέλησης και την ανικανότητα να κρατήσουν μια δίαιτα. Από το κυνήγι διαιτητικών προγραμμάτων που υπόσχονται τόσα πολλά και δίνουν τόσα λίγα. Ψάχνουν κι αυτοί για απαντήσεις.  Για σωστές απαντήσεις.

ΤΟ ΤΕΣΤ ΤΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ

Οι διαιτόμενοι αποτυγχάνουν να κρατήσουν μια δίαιτα για πολλούς λόγους, και οι περισσότεροι σχετίζονται με την αποτελεσματικότητα της θέλησης τους. Σκεφτείτε λίγα λεπτά το ιστορικό της δίαιτάς σας.

Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις για να καθορίσετε ποιες από αυτές τις καταστάσεις αντανακλούν τις διαιτητικές σας εμπειρίες.

Το πόσο αποφασιστικός, δυνατός είσαι σε μια δίαιτα. Το πόση επιθυμία, αυτοσυγκέντρωση, αυτοπεποίθηση, έλεγχο και επιμονή έχεις στην δίαιτα που ακολουθείς.