Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

VresTaPanta.gr | 23 Ιουλίου 2018

Scroll to top

Top

No Comments

Nirvana – Nevermind (1991) - VresTaPanta.gr

Nirvana – Nevermind (1991)
Στέλλα Στρούβαλη

Μπορεί να έχουν περάσει 24 χρόνια από την κυκλοφορία του θρυλικού Nevermind των Nirvana αλλά η αναντίρρητη ποιότητα και διαχρονικότητα του εν λόγω δίσκου επιτάσσει την υπενθύμισή του, όχι τόσο στους μεγαλύτερους ηλικιακά ακροατές όσο  στους νεότερους μουσικόφιλους που αναζητούν ξεχωριστές συγκινήσεις, ικανές να ταρακουνήσουν αισθητά τη μουσική τους πραγματικότητα.

Πάμε λοιπόν ένα ταξίδι πίσω στα πρώιμα 90s και συγκεκριμένα στον Σεπτέμβρη του 1991. Εκείνος ο μήνας ήταν σημαδιακός για ολόκληρη τη σκηνή του grunge rock, αφού η έλευση του δεύτερου αυτού δίσκου των Nirvana έμελλε να αλλάξει την  ιστορία της σκληρής μουσικής και να καταστήσει το grunge ένα από τα δημοφιλέστερα ιδιώματα του ροκ (και πιο συγκεκριμένα του εναλλακτικού ροκ). Σαφώς το grunge υποβοηθήθηκε κι από άλλες κυκλοφορίες της εποχής παρεμφερών συγκροτημάτων όπως οι Pearl Jam και οι Alice In Chains όμως το Nevermind μπορούμε να πούμε ότι υπήρξε ο ηγέτης του σαρωτικού κινήματος.

Το άλμπουμ του ταλαντούχου Kurt Cobain και της παρέας του περιέχει 12 τραγούδια εξαιρετικής μαστοριάς που σε κερδίζουν με την πρώτη ακρόαση. Επιθετικά κιθαριστικά θέματα, πιασάρικες μελωδίες, δυνατό drumming, λυσσασμένα φωνητικά, σποραδικές πτώσεις στο tempo ως «διάλειμμα» μέχρι την επόμενη έξαρση, ασαφείς στίχοι που κρύβουν τα απωθημένα του στιχουργού τους και πάνω από όλα η γενικότερη συνθετική έμπνευση αποτελούν την συνταγή της επιτυχίας.

Όλα τα τραγούδια των Nirvana είναι καταπληκτικά. Ωστόσο, ένα είναι το τραγούδι που ξεχώρισε και εκτόξευσε το συγκρότημα και το άλμπουμ. Φυσικά μιλάμε για το μνημειώδες «Smells Like Teen Spirit», το κομμάτι που άφησε άναυδο το κοινό και τους κριτικούς της εποχής, το κομμάτι που το MTV και τα ραδιόφωνα έπαιζαν ασταμάτητα, το κομμάτι που πολλοί καλλιτέχνες θα επιθυμούσαν να έχουν συνθέσει και να απολαμβάνουν τη δόξα του. Πραγματικά όσες φορές κι αν το ακούσεις δεν το βαριέσαι!

Εκτός από τη μουσική του αξία, το Nevermind των Nirvana σημείωσε και θεαματική εμπορική επιτυχία. Έχει πουλήσει πάνω από 30 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως κατέχοντας στάτους «διαμαντένιου» άλμπουμ ενώ τον καιρό της κυκλοφορίας του κατέκτησε την πρώτη θέση στα charts του Billboard εκτοπίζοντας το «Dangerous» του Michael Jackson μέχρι τον Ιανουάριο του 1992! Επιπλέον στρογγυλοκάθισε στην πρώτη θέση των charts πολλών ακόμα χωρών ενώ σε άλλες εισήλθε σταθερά μέσα στην πρώτη δεκάδα. Εκτός από το «Smell Like Teen Spirit», το άλμπουμ ανέδειξε τρία ακόμη επιτυχημένα singles, τα «In Bloom», «Come As You Are» και «Lithium» συνοδευόμενα φυσικά από τα αντίστοιχα video clips.

Το Nevermind περιλαμβάνεται σε λίστες με τους καλύτερους δίσκους όλων των εποχών από πολλές σημαντικές μουσικές εκδόσεις. Αυτά και πολλά ακόμα  επιβεβαιώνουν την σπουδαία κληρονομιά του που διατηρείται αναλλοίωτη μέχρι σήμερα. Υπό μια άλλη οπτική το Nevermind υπήρξε από τους λίγους δίσκους που έκαναν μουσική επανάσταση στο ευρύτερο πεδίο της ροκ και καθόρισαν όσο ελάχιστοι δίσκοι τη δεκαετία του ’90. Αποτέλεσε σύμβολο για την ανήσυχη νεολαία και διείσδυσε βαθιά στη μουσική της κουλτούρα αφήνοντας έντονα σημάδια που είναι ακόμα ορατά (π.χ. στις σχολικές τσάντες των μαθητών).

Review Overview

Αξιολόγηση
10
10

Αριστούργημα!

Το θρυλικό άλμπουμ των Nirvana, Nevermind, από το 1991 έχει παραμείνει κλασικό κι έχει επηρεάσει τους νέους παγκοσμίως. Ακούτε τα τραγούδια και ταξιδέψτε!!!