Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

VresTaPanta.gr | 21 Ιουλίου 2018

Scroll to top

Top

No Comments

Social media και ψυχολογικές επεκτάσεις - VresTaPanta.gr

Social media και ψυχολογικές επεκτάσεις
Ξένια Λαμπροπούλου

Κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία μας το υλικό που αναρτάται επί καθημερινής βάσεως από φίλους και γνωστούς μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media); Η αλήθεια είναι ότι οι χρήστες μετά από τόσα χρόνια χρήσης του facebook  ή του twitter έχουν καταλάβει ότι πρόκειται για δύο αναγκαία κακά που δεν μπορούν να βγάλουν από τη ζωή τους με ένα κλικ. Το θέμα βέβαια είναι ο τρόπος που έχεις μάθει να τα χρησιμοποιείς και το τι ζητάς από αυτά.

Πολλοί λένε πως το έχουν μόνον για να επικοινωνούν με φίλους δωρεάν. Ενώ λίγοι είναι εκείνοι που παραδέχονται αυτά τα μέσα ως τρόπους κοινωνικής επίδειξης. Θα ανεβάσεις μια φωτογραφία που σε δείχνει υπέροχη ή ένα στάτους που αποδεικνύει την εξυπνάδα και την ευφράδεια λόγου που σε διακρίνουν. Θα παίξεις με τις λέξεις σχολιάζοντας διάφορα στάτους ή θα θαυμάσεις τους κοιλιακούς του συμμαθητή σου από το λύκειο που κατάφερε επιτέλους να ξεφορτωθεί τα περιττά κιλά που κουβαλούσε παλιά στο σχολείο και που τώρα 10 χρόνια μετά μας δείχνει ποζάροντας με στυλ. Τότε είναι που εύχεσαι όλο αυτό να μην καταλήξει σε ένα είδος ναρκισσισμού. Δεν είναι κακό να ποζάρεις και να ανεβάζεις φωτος από τα μέρη που επισκέπτεσαι.

Είναι απόλυτα υγιές, θα λέγαμε, να είσαι από εκείνους που θέλουν να μοιράζονται στιγμές χαράς με τους πολλούς φίλους τους. Αυτή η ιστορία όμως δεν τελειώνει εδώ γιατί υπάρχουν και αυτοί που θέλουν να περάσουν διαφόρων ειδών μηνύματα με ένα τους check in και έχουν την ανάγκη να κερδίσουν επιβράβευση παίρνοντας likes,comments ή ακόμα χειρότερα να κάνουν τον πρώην τους να ζηλέψει ή τους φίλους που τσακώθηκαν πριν λίγες μέρες ότι ‘’ουδείς αναντικατάστατος’’.  Με τα χρόνια, αντιλαμβανόμαστε πόσο ισχυρό μπορεί να γίνει το internet και δη τα social media αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βλάψουν την ψυχολογία κάποιου. ;Eχουν την ικανότητα να γεννούν συναισθήματα μίσους, ζήλειας και φθόνου. Πώς θα νιώθατε αν καταλαβαίνατε ότι μπήκατε στο τριπάκι να συγκρίνεται την εικόνα προφίλ σας με εκείνη του / της νυν της πρώην ή του πρώην σας που ποτέ δεν ξεπεράσατε;

Φυσικά και δεν ρίχνουμε ολοκληρωτικά το φταίξιμο στα social media, αλλά γιατί να υπάρχει ένα εργαλείο που να συγκρίνεις τη ζωή σου και τα επιτεύγματα σου με εκείνα άλλων, ίσως πολύ διαφορετικών από εσένα ανθρώπων; Και γιατί να θες να δείξεις ότι περνάς καλά σε 400 άτομα, από τα οποία σίγουρα τα μισά γνωρίζεις καλά .Αυτό αγγίζει τα όρια της παραφροσύνης. Γιατί να ξεδιπλώνεις εκεί την μικροψυχία σου και να σχολιάζεις άσχημα σε στάτους που δεν γουστάρεις ή να ανεβάζεις στιχάκια που αποτελούν  μπηχτή για άτομα που επίσης δεν γουστάρεις?

Από την άλλη, τα περιστατικά cyberbullying μέσω τέτοιων ιστοσελίδων αυξάνονται δραματικά. Αν δούμε το θέμα πιο σφαιρικά, το facebook και το twitter είναι 2 κόσμοι όπου ο μέσος άνθρωπος κατοικεί πνευματικά και προσπαθεί να δείχνει με διάφορους τρόπους την ανωτερότητα του σε σχέση με τους υπόλοιπους κατοίκους. Ποιος όμως θεσπίζει τους κανόνες και τα στάνταρντς της ανωτερότητας αυτής; Οι διάφορες μόδες, τα lifestyle των επωνύμων, η φήμη και το χρήμα είναι τα πιο βασικά σημεία αναφοράς όταν μιλάμε για social media. Όσο για το πώς μπορούμε να θωρακίσουμε την ψυχική μας υγεία από τέτοιου είδους εθιστικά μέσα είναι απλό. Η ιδέα της μοναδικότητας του κάθε ανθρώπου και η συνειδητοποίηση των διαφορετικών στόχων που έχει κάθε ένας από εμάς είναι δυο  βασικοί τρόποι αντιμετώπισης προκειμένου να μην πέσουμε στο τριπάκι τόσο του ναρκισσισμού όσο και του ‘’stalking’’(η μανιώδης έρευνα της προσωπικότητας του άλλου με βάση το προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης).

Εφόσον παραδεχόμαστε ότι η ψυχολογία μας επηρεάζεται πολύ από το τι γίνεται στην σελίδα του facebook και του  twitter θα πρέπει να κατανοήσουμε επίσης ότι είναι άμεσα συνδεδεμένη και η συμπεριφορά μας με την παρούσα κατάσταση. Ένα άτομο με περιορισμένα επίπεδα κοινωνικότητας πολλές φορές θα προτιμήσει να ρωτήσει έναν συμφοιτητή για μια εργασία μέσω facebook παρά κατ’ ιδίαν. Ενώ κάποιος άλλος που ποτέ δεν είχε την ευκαιρία να δείχνει όμορφος θα χρησιμοποιήσει χίλια δυο εργαλεία για να φτιάξει μια ελκυστική φωτογραφία που θα ποστάρει εκεί. Από την άλλη πολλοί είναι διατεθειμένοι να κάνουν retweet ή share σε σύνδεσμο που τους υπόσχεται κάποιο δώρο. Όλα αυτά θα πρέπει να μας κάνουν να σκεφτούμε μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε ως προσωπικότητες όσον αφορά την εικόνα μας. Ο καθένας θέτει τα δικά του όρια και καλό θα είναι να είμαστε υποψιασμένοι απέναντι σε τέτοιες καταστάσεις που στην τελική έχουν αντίκτυπο στην ψυχολογία μας.